Nuoria tulisi opettaa särkemään entistä ja rakentamaan uutta. Kaikenlaiset alttiudet toisten ihmisten miellyttämiseen tulisi hävittää ja alkaa muodostamaan uusia arvoja. Monet esimerkit ovat näyttäneet, että pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta on kiehumispisteessään ja sen takia tulisi entistä enemmän ruveta rakentamaan vapaata yhteiskuntaa, missä ei pakoteta noudattamaan entistä ja missä ei pakoteta olemaan ajattelematta. Friedrich Hayek kirjoitti paljon vapaasta markkinataloudesta ja siitä, miten sosialismi ja suunnitelmatalous tahtovat johdattaa yhteiskunnat totalitarismiin.
Vaikka Suomea voidaan pitää monessa mielessä vapaana ja kehittyneenä yhteiskuntana, vallitsee täälläkin totalitarismi – nimittäin henkinen totalitarismi. Sosiaalidemokraatit ovat vallassa koko yhteiskunnassa sosialististen käytäntöjen kautta. Nuorille tulisi opettaa uudenlaisia tapoja rakentaa itselleen itsenäinen ja omaperäinen henkinen horisontti, jota seurata. Hyvinvointiyhteiskunta on se este, joka estää ihmisiä ajattelemasta vapaasti. Se estää myös ihmisiä kamppailemasta omien tavoitteidensa eteen.
Hyvinvointiyhteiskunta passivoi ja muuttaa yhteiskunnan henkisen horisontin yhden totuuden palvelijaksi. Sosiaalidemokraatit eivät enää ole niin poliittisesti suuri yhteenliittymä, että he voisivat päättää siitä, miten yhteiskunnassa saa ajatella. Nykypäivänä suomalaisessa yhteiskunnassa suurin tabu on sosialistisen hyvinvointiyhteiskunnan kyseenalaistaminen. Eikä voida sanoa, että kapitalismi tekisi jotkut rikkaiksi ja jotkut köyhiksi, vaan on jo satoja vuosia sitten todettu, esimerkiksi Adam Smithin näkymättömän käden kautta, että yhden menestyminen hyödyttää myös toisia, koska kaupanteko vaatii aina vähintään kaksi ihmistä.
Eikä hyvinvointiyhteiskunnan alas ajaminen tarkoita sosialististen ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden aatteiden katoamista yhteiskunnasta. Ne vain joutuisivat etsimään uudenlaisia osallistumisen välineitä tilanteessa, jossa heillä ei enää ole totalitaristista henkistä valtaa. Vain vapaa markkinatalous takaa ihmisille myös yhteiskunnallisen ja ideologisen vapauden. Olisi mietittävä tarkemmin niitä alttiuksia, joita ihmisillä on myötäilyyn ja passiivisuuteen ja pyrittävä kehittää ihmisten itsenäistä ajattelua. Mielestäni mahdollisimman yksilökeskeinen ja arvoja repivä koulutus mahdollistaisi nuorille sen, että he eivät jumittuisi suomalaiseen tekemättömyyskonsensukseen ja olisivat vain lisäämässä huomioitaan toisten ajatuksiin. Toisten myötäilystä ja passiivisuudesta tulisi tehdä rankaistava rike.
Sosialistinen hyvinvointiyhteiskunta toimii nykypäivänä pohjana kaikenlaiselle sen piirissä tapahtuvalle ajattelulle. Nuoria tulisi opettaa kyseenalaistamaan, kritisoimaan ja vaatimaan tarkennuksia ja rajauksia. Nuorten tulisi raastaa, repiä ja ravistella. Nuoria tulisi opettaa jo varhaisessa vaiheessa kyseenalaistamaan omien opettajiensa älyttömyydet. Vain tällä tavalla yhteiskuntaan saadaan ajattelua ja ja kriittisesti tiedostavia nuoria, jotka voivat tehdä tätä maailmaa paremmaksi.
Olli von Becker
YTM
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti