Joulukuun 26. päivänä vuonna 1788 Kangasniemellä Savossa syntyi aateliseen kartanonomistaja Anders von Beckerin ja Anna Sofia Sundströmin perheeseen poika, joka oli vielä mullistava suomen kielen, sen etenemisen ja tutkimisen sekä suomenkielen varhaistodistusten keräämisen jo kauan ennen kuin hänen oppilaansa Elias Lönnrot aloitti pitkin maata kulkemisen. Reinhold suuntautui ensin matematiikkaan sen jälkeen, kun hän valmistui ylioppilaaksi ja oli tullut Turun akatemiaan opiskelemaan. Myöhemmin hän kuitenkin valmistui maisteriksi ja tohtoriksi historian alalta. Ei ole säilynyt tietoa siitä, mikä oli syy siihen, että hän kiinnostuikin historiasta matematiikkaa enemmän, mutta on aiheellista luulla, koska hän pyrki jo varhain tutkijan ammattiin, että hän olisi nähnyt tutkijanuransa helpommaksi historiassa eikä matematiikassa.
Reinhold siis aloitti tutkijanuransa Turun akatemiassa, mutta Turun palon ja yliopiston uuteen pääkaupunkiin siirtämisen myötä hän jatkoi uraansa Helsingissä Aleksanterin Yliopistossa. Kuitenkin merkittävän lehtimiestyönsä hän aloitti Turussa, kun vuonna 1820 hän perusti Turun Wiikkosanomat, järjestyksessään toisen suomenkielisen sanomalehden Antti Lizeliuksen Tietosanomien jälkeen, vaikka välissä oli aikaa noin neljäkymmentä vuotta. Uudissanojen kehittäjänä ja sananvapauden edistäjänä hän on tunnettu. Muun muassa eläke, ihmiskunta ja sivistys ovat kolme hänen ainakin kymmenistä, ellei jopa sadoista uudenlaisista sanoista. Sekä Runeberg, Lönnrot ja Snellman olivat hänen oppilaitaan, ja Porthan opettajansa.
Reinhold kehitti uudissanoja sekä omasta päästään että myös savonmurteesta, jolle hän varmasti oli altistunut jo Kangasniemellä, missä säätyläisiä saati aatelisia ei ollut paljon. On sanottu, että Reinhold olisi oppinut suomenkielen poikasena leikkiessään talonpoikien lasten kanssa. Hän siis oli kaksikielinen, esimerkiksi yliopiston luennot pidettiin luonnollisesti vielä tuohon aikaan ruotsiksi, ja opinnäytteitä kirjoitettiin pääasiassa latinaksi. Reinhold julkaisi vuonna 1824 Finsk Grammatikin eli suomenkielen kieliopin, jossa esimerkiksi suomen kielen lauseoppi esiteltiin ensimmäisen kerran ja kielioppia onkin pidetty tuohon menneessä parhaana esityksenä suomenkielestä. Reinhold siis oli akateemisella urallaan apulaisprofessori, vaikka hän tuurasikin väliaikaisesti toisia professoreja. Hän pyrki Helsingin yliopiston professoriksi vuonna 1832, ja konsistori puolsi hänen valintaansa. Kuitenkin venäläiset, jotka pitivät Reinholdia liian ruotsalaismielisenä, valitsivat toimeen Gabriel Reinin. Tämä epäonnistuminen masensi suuren miehen ja hän vetäytyi suomalaisen kulttuurin korkeimmalta Parnassolta. Hän sai muutamaa vuotta sen jälkeen professorin arvonimen. Hän kuoli vuonna 1858.
Olli von Becker
YTM
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti