Luovuus tarkoittaa etenkin kykyä luoda tai luovia uutta. Käsitellä uudenlaisella tavalla ennallaan olevaa materiaalia ja luoda siitä uudennäköistä. Luovat ihmiset eivät siis tuo materiaalia maailmaan, vaan he käsittelevät uudenlaisella tavalla sellaista, mikä on kaikkien ihmisten tavoitettavissa. Ihmiset eivät siis luo maailmaan omaa yksityistä käsitystään siitä, vaan he ottavat osaa kaikkien ihmisten tavoitettavissa olevan maailman luomiseen. Ihmiset osallistuvat saman maailman rakentamiseen, ja parhaimmassa tapauksessa luova henkilö voi tuoda siihen merkittävän oman panoksensa.
Luovuuden ja mielisairauden välistä yhteyttä on tuotu esiin monissa yhteyksissä. Ruotsalaisen Karoliinisen instituutin tekemässä tutkimuksessa, jossa käsiteltiin kolmeasataa tuhatta ihmistä, huomattiin, että mielisairauksista kärsivien ihmisten lähipiirissä ja suvuissa havaittiin selkeästi enemmän luovien alojen työntekijöitä kuin niin sanottujen terveiden ihmisten lähipiirissä. Etenkin voidaan havaita yhteys masennuksen, bipolaarisen mielialahäiriön ja skitsotyyppisen persoonallisuuden ja luovuuden välillä.
On siis selvää, että mielisairaudesta kärsiminen voi parantaa ihmisen työpanosta tietyillä luovuutta tai taiteellisuutta vaativilla työskentelyn osa-alueilla. On esimerkiksi havaittu se, että skitsotyyppisen persoonallisuuden, joka kuuluu skitsofrenian kirjoon, omaavilla henkilöillä on ominaista luoda uusia neologismeja eli uudissanoja, josta voi olla hyötyä esimerkiksi kirjallisuuden luomisessa ja kirjallisuuden kääntämisessä.
Merkittävä suomen kielen hallitsija ja myös jossain mielessä kehittäjä, kirjailija ja runoilija Lauri Viita kärsi oman aikansa psykiatrisen instituution mukaan skitsofreniasta, ja hän etenkin oli tunnettu uudissanojen luomisesta. Nykyaikainen psykiatria on pitänyt Viitaa enemmänkin bipolaarisena. Taiteilijat ovat herkkiä ja avoimia, ja ne altistavat ihmiset tavallisesti mielisairauksille, koska taiteelliseen työskentelyyn ja palautteen saamiseen liittyy aina jonkinlainen potentiaalinen aversio silloin kun taiteilijan työtä ei ymmärretä eikä se saa hyväksyntää. Näin ollen taiteilijat ovat myös alttiimpia alkoholin ja lääkkeiden väärinkäytölle, koska luova työskentely vaatii ajoittain irtaantumista päivittäisestä elämästä, esimerkiksi Mika Waltari puhui luovuusjärjestyksestä, johon kuului kiivas työskentely, masennus, alkoholi jne.
Herkkyys on tärkein asia luovalle ihmiselle, koska se luo mahdollisuuden taiteen luomiselle. Luovan ihmisen ei tulisi minkään tekosyyn takia turruttaa herkkyyttään, koska loppujen lopuksi, kun tietty asioiden hallitsemisen taso on ylitetty, on taiteilijan luovuudesta hyötyä myös kaikille muille ihmisille. Taiteilijoista tulisi kuitenkin pitää enemmän huolta, koska myös on todettu, että esimerkiksi itsemurha on noin kaksi kertaa todennäköisempää ihmiselle, jolla on merkittäviä taiteellisia, kirjallisia tai tieteellisiä aktiviteetteja. Lapsia ja nuoria tulisi tukea jo koulussa etsimään omaa herkkyyttään ja luovuuttaan, vaikka kaikille se ei olekaan koskaan mahdollista. Koulujärjestelmän ei tulisi nujertaa luovimpia meistä.
Olli von Becker
YTM
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti