keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Altruismiääliöt

Tällaista termiä käytti eräs tietämäni keskinkertainen ihminen joitain vuosia sitten, kun tuli puheeksi ne motiivit joiden varassa ihmiset toimivat, ja millä tavalla he omaa toimintaansa ohjaavat. Mielestäni vain psykopaattiset tai narsistiset ihmiset voivat kieltää täysin sen, että joku toiminta voi olla täysin pyyteetöntä ja siinä nautintoa saadaan vain toisen kokemasta nautinnosta.
Yleensäkin ahneet ja rahan perässä juoksevat ihmiset ovat mielestäni sellaisia, jotka voivat kokemattomuuden tai tyhmyyden takia kieltää pyyteettömän toiminnan merkityksen. Sanoihan merkittävin oikeistolaisen taloustieteen isä Friedrich von Hayekin, että altruismia ei ole laskettu mukaan hänen teorioissaan. Ja tuo voidaan johtaa myös Adam Smithin teoriaan näkymättömästä kädestä, sekä John Nashin kehittelemään peliteoriaan, joka ei myöskään edustanut altruistisia näkökulmia ihmisten välisessä toiminnassa, vaan se oletti pohjaavimmaksi aatteeksi oman edun edistämisen mukaisen toiminnan.
Altruistinen toiminta siis on sellaista toimintaa, jolla pyritään etenkin jonkun muun kuin oman tahon hyvään ja sillä ei odoteta toiselta osapuolelta minkäänlaista vastapalvelusta toiminnan muodossa. Esimerkiksi vieraanvaraisuus on yleensä nähty tällaiseksi altruismia vaativaksi toiminnaksi. Jotkut voivat esittää altruistista käytöstä muille ilmaisematta sitä, että heillä on jonkinlainen oma motiivinsa, joka voi olla esimerkiksi käsitys pitkän ajan välisestä hyödystä.
Näin filosofiaa opiskelleena ja etiikkaan suuntautuneena ihmisenä on sanottava, että mielestäni jotain olennaista katoaa maailmasta, jos asenteet, joissa altruisteja kutsutaan ääliöiksi yleistyvät maapallolla. Ja sekin on vaarallista, jos hyväksytään altruistinen toimintatapa esimerkiksi perheen piirissä, mutta kielletään se kaikilta toisilta. Tuo kasvatusmenetelmä nimittäin tekee lapsista kusipäitä, jotka kuvittelevat kaiken olevan sallittua heille ja samalla tekevät eron ja ylläpitävät eroa parempien ja huonompien ihmisten välillä.
Minua on kasvatettu vanhanaikaisella menetelmällä, jossa vanhemmat eivät ole nostaneet omia lapsiaan toisten lasten yläpuolelle, vaan toisia on mahdollisesti jopa erinäisissä tilanteissa kohdeltu suuremmin silkkihansikkain kuin omia lapsia. Ja vaikka se joskus tuntui epäoikeudenmukaiselta on minun sanottava, että nykyään pidän kasvatustapaa hyvänä, sillä se on opettanut nöyryyttä ja vaatimattomuutta, minkä lisäksi tuo epäoikeudenmukaisuuden elementti on tuonut minulle vahvemman oikeudenmukaisuuden tunnon.
Palaten aiheeseen, eli onko altruistinen toiminta järkevää? Mielestäni se on, koska se edustaa valinnan kautta syntynyttä toimintaa, ja mikä voisikaan olla parempi pyrkimys toiminnalla kuin yleisen hyvän lisääminen ja luottamuksen luominen muille ihmisille toiminnan kautta, sillä pelkästään narsistiset ja psykopaattiset ihmiset voivat olla käyttämässä hyväkseen sen kaltaista toimintaa, jolla toiset eivät pyri etenkin kilpailemaan näiden kilpailuhaluisten luonnevikaisten kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti