Kreikassa on noussut tammikuussa valtaan äärivasemmistolainen Syriza-puolue, jolla on erimielisyyksiä Kreikan valtiontalouden ja velkojen hoitamisesta eurooppalaisen troikan (IMF, Euroopan keskuspankki, EU-komissio) kanssa, joka on selvitellyt Kreikan huonoa taloudenhoitoa viime vuosien aikana. Syriza vaatii Kreikan noin 400 miljardien euron valtionvelan poispyyhkimistä. Syriza ei myöskään halua, että kireitä säästötoimenpiteitä Kreikassa jatkettaisiin. Kuitenkin näistä kahdesta kohdasta huolimatta Syriza haluaa Kreikan pysyvän eurossa.
Vaikka suurin osa Kreikan valtionvelasta on troikalta, on selvää, ettei Kreikka pysty maksamaan velkaansa. Vaikka velkojen anteeksianto voisikin troikan roolin huomioiden olla periaatteessa helppoa, ei se kuitenkaan ole poliittisesti helppoa, koska pian maat kuten Portugali ja Irlanti voisivat olla vaatimassa samankaltaista menettelyä itsensä kohdalle. Lopulta Euroopan tuottavimmalla ja tehokkaimmalla maalla Saksalla on veto-oikeus tässä kysymyksessä.
Voidaan epäillä, että Saksa ei välitä nyt suuremmin siitä, vaikka Kreikka eroaisikin eurosta (vaikkakin Merkel on viime aikoina sanonut muuta), sillä tämänhetkinen markkinatilanne poikkeaa viimeisimmän vuosien 2010–2011 kriisin tilanteesta. Lisäksi jonkinlaista talouskuria on pidettävä ehtona hätälainoille.
Kreikan BKT on laskenut lyhyen ajan sisällä 25 prosenttia ja seurauksena on ollut enemmän velkaantumista.Palkat ovat laskeneet ja hyvinvointi alentunut. Lainoilla on ollut vain vähän hyötyä. Vaikka joku voisi Suomessa sanoa, että vaihtoehtona kaikkeen tähän voi olla vain velkojen leikkaus, niin sitä todellisuudessa vastustaa Saksan lisäksi myös Suomi.
Mitä sitten tapahtuisi, jos Kreikka lähtisi eurosta. Se ainakin olisi ensimmäinen esimerkkitapaus siinä, että eurosta voi erota. Ongelmia tulisi jos kriisi laajenisi esimerkiksi Italiaan tai jopa Ranskaan, jossa euroskeptinen äärioikeisto on edennyt. Kreikka etenisi asiantuntijoiden mukaan eroamisen jälkeen sisäiseen kaaokseen, jonka seurauksena pankit pantaisiin kiinni ja kansantalous sukeltaisi. Kreikan velkamäärä kasvaisi heikommassa drakma-valuutassa.
Kuitenkin jotkut ovat epäilleet että nopean sukelluksen jälkeen maan vienti alkaisi taas vetää ja maan halpuus houkuttelisi turisteja. Lopulta kuitenkin hallitsemattoman tai hallitun velkajärjestelyn kautta velkojat joutuisivat antamaan velkoja anteeksi. Jotkut ovat kuitenkin sanoneet, että jos Kreikka eroaa eurosta, olisi seurauksena maan maksukyvyttömyys. Rahoittajat kaikkoaisivat ja velat kaatuisivat ennenpitkää myös Suomen päälle.
On kuitenkin järkevästi ajatellen ilmeistä, että Kreikan eurosta eroamisesta ei seuraisi suurempia ongelmia, jos vakausmekanismit voisivat estää kriisin leviämisen. Ongelmaksi tuo kysymys kasvaisi, jos Kreikan lisäksi muut euromaat alkaisivat erota. Silloin olisi ilmeisesti seurauksena euroalueen hajoaminen. Kreikan eurosta eroamisen vaihtoehtona on troikan taipuminen, jolloin velkoja voitaisiin järjestellä uudelleen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti