sunnuntai 30. elokuuta 2020

Lisää nikotiinipurkkaa!

Nikotiinipurkka ja nikotiinituotteet ovat tarkoitettuja korvaamaan ja vieroittamaan ihmisiä tupakoinnista, tupakan polttamisesta. Se on siis tietynlainen surrogaattisiirros ja -korvautuma. Ihmiset voivat nikotiinipurkan pureskelemisella korvata nikotiinintarpeensa ja mahdollisuuksien mukaan myös vähentämään sitä asteittain. On monessa tutkimuksessa todettu tupakointi hengenvaaralliseksi harrasteeksi, joka vahingoittaa monella tavalla ihmistä pysyvästi. Esimerkiksi keuhkot ja sydän ovat tuollaisia vaarallisia alueita, joihin tupakointi vaikuttaa. Vaikka nikotiini on itsekin vaarallista, ovat tupakoinnin välityksellä polttamisen kautta tulevat vaarat suurempia, joihin liittyy esimerkiksi erilaisia syöpiä. On siis totta, että nikotiinipurkka ja muut nikotiinituotteet ovat vähemmän vaarallinen tapa korvata tupakoimista aktiviteettina.

Olen vuoden sisällä havainnut lähikaupassani, että nikotiinipurkan hintaa on vähitellen korotettu, ja nyt se on jo yli yhdeksän euroa askilta, joka sisältää 24 purkkaa. Mielestäni voidaan kysyä, onko eettistä nostaa tällaisen surrogaattituotteen hintaa noin paljolla, sillä se on tuossa kaupassa jo paljon yli tavallisen tupakka-askin. Kuinka eettistä on, jos ihmisiä pakotetaan rahallisella korotuksella palaamaan esimerkiksi tupakan tai nuuskan käyttämiseen. Aivan samalla tavalla, kuinka itsemurhan riskiä tulisi ihmisten keskellä laskea ehkäisevillä toimenpiteillä, niin tulisi yhteiskunnan myös säädellä sitä ja mahdollisuuksien mukaan edistää sitä, että ihmiset pystyisivät korvaavilla aktiviteeteilla estää sitä, että ihmiset kohtaisivat jonkinlaista pahaa elämässään.

Samalla voidaan sanoa, että esimerkiksi mielenterveyspalvelut eivät ole tässä maassa riittävän hyvässä kunnossa. Ihmisillä on paljon ongelmia ja sen takia tulisi yhteiskunnan mahdollistaa mahdollisimman varhainen hoitoon pääsy. Voidaan ajatella esimerkiksi julkisten liikennevälineiden korvaavuutta yksityisautoiluun nähden, jolloin linja-autojen, taksien ja junien saatavuutta tulisi tarkkailla ja tarvittaessa lisätä sitä. Pyöriä tulisi myydä ihmisille nykyistä halvemmalla hinnalla ja mahdollistaa pyöräilyväylien saatavuus etenkin kaupunkien keskustoissa. Pitäisi tarkastella myös sitä mahdollisuutta, että alkoholia varten voitaisiin kehittää lääketeollisuuden parissa niitä korvaavia vähemmän haitallisia lääkkeitä, vaikka onkin varmaan aika totta, että ihmeitä tulisi tehdä, jos viinan himo voitaisiin maailmasta poistaa jonkin muun aineen kuin viinan avulla. Mutta aina voi toivoa!

Väkivaltaa ja jengikäyttäytymistä voitaisiin yhteiskunnasta poistaa tavoilla, joissa lapsille ja nuorille järjestettäisiin enemmän itsetarkoituksellista olemista ikäistensä parissa, ja ohjaajien tulisi olla riittävän hyvin psykologisen silmän ja havaintokyvyn omaavia, jotta he voisivat havaita kaikki lapset ja nuoret yksilöinä. Myös kiusaamista voitaisiin kouluissa ehkäistä sillä, että lapsille ja nuorille opetettaisiin sosiaalipsykologian avulla erinäisiä tapoja havaita yhteisö ja sisäryhmä ja sitä kautta roolien ottamisella näkemään kiusaamisen järjettömyys ja puolueellisuus. Surrogaattiaktiviteeteilla tulisi näyttää, että kuka tahansa voi olla kiusaamiselle altis.

Olli von Becker

YTM

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti