maanantai 9. huhtikuuta 2018

Oppivelvollisuusikää ei saa nostaa

Jotkut sosialistit ovat viime aikoina puhuneet sen kaltaisesta hankkeesta, jonka myötä oppivelvollisuusikää nostettaisiin kahdeksaantoista ikävuoteen. Tämä on täysin hullu ajatus. Jos se kävisi toteen, nuoret ja jo varhain oman oppisuuntansa tietävät ihmiset pakotettaisiin olemaan passiivisina koulussa ilman valinnanvapautta ja kykyä vaikuttaa opintojensa suuntaan ja muotoon . Voidaan sanoa, että jo nykyinen oppivelvollisuusikäkin viidessätoista ikävuodessa on aivan kipurajoilla. Koululaisia tulisi rohkaista koko koulun ajan olemaan kiinnostuneita ja erikoistumaan sellaiseen alaan, joka heitä aidosti ja yksilöllisesti kiinnostaa. Koulujärjestelmän ei tulisi olla tämän pyrkimyksen tiellä. Pitäisi saada erikoistua jo varhain.
Lukiot tulisi yksityistää ja poistaa käytöstä antiikkinen ja rajoittava opetussuunnitelma. Lukiot tulisi järjestää erillisten koulutusyhtymien alaiseksi, jossa koulutusyhtymä pitäisi huolen siitä, että sen sisällä olisi tarjolla mahdollisimman monta erikoistumisalaa tarjoavaa oppilaitosta. Lukioiden oppimiskäytännöissä tulisi alkaa korostamaan itsenäistä opiskelua, ja siihen liittyen yksityiset työnantajat tulisi velvoittaa palkkaamaan lukioikäisiä nuoria erikoistumisalansa mukaisiin osa-aikatyötehtäviin.
Voidaan helposti nähdä, että jo nykymuotoinen oppivelvollisuus rajoittaa lahjakkaimpien oppilaiden pyrkimyksiä. Sen takia tällainen hullu vasemmistolaisperäinen ajatus oppivelvollisuusiän nostamisesta on väärä ja se tulisi estää. Toki sosialistit ajavat tässäkin hankkeesssa vain oman äänestäjäryhmänsä, niiden ihmisten asioita, joihin kouluoppi kaikkein vaikeimmin tekee jäljen.
Koulupolitiikassa tulisi tehdä kaikki sen eteen, että ihmiset voisivat erikoistua mahdollisimman nuorella iällä, ja yhteiskunta saisi sen myötä enemmän asiantuntijoita ja tutkijoita keskuuteensa. Jos nuoret pakotetaan olemaan samantasoisessa koulussa kahdeksaantoista ikävuoteen asti koulunkävijöiden heikoimman osan takia, vietäisiin siinä samanaikaisesti potentiaalia, jonka tarjoavat ne ihmiset, jotka näkevät omat tavoitteensa selkeästi jo ensimmäisen asteen koulussa.
Mikä siis on ensinnäkin koko koulunkäynnin tarkoitus? Se ei ole se, että koululaiset pakotettaisiin olemaan koulussa räknäämässä kertotaulua. Koulun tulee tarjota oppilailleen sellaista itsevarmuutta, jossa he näkevät oman paikkansa tässä maailmassa, joka on monissa heistä jo varhaiselta ikävuodelta alkaen. Ainoa vaihtoehto, jossa tämä ehdotus voisi toimia olisi se, jos oppivelvollisuusikä määrättäisiin jo koululaisten ollessa lapsia, kypsyyden, toimintakykyisyyden ja älykkyyden mukaan.

Olli von Becker
YTM

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti