maanantai 13. elokuuta 2018

Politiikka keskellämme

Olen miettinyt viime aikoina sitä, onko poliittinen vakaumus perittyä? Mielestäni se on parhaimmassa tapauksessa (jos se liittyy porvarilliseen puolueeseen) ehdottomasti perittyä. Toisaalta Kokoomuksen kannattajat ovat tutkittusti älykkäänpiä kuin vasemmistopuolueiden kannattajat.
Isoisämi isä oli monta kymmentä vuotta kunnallispolitiikassa Kaavilla Maalaisliiton riveissä. Isoisäni kertoman mukaan hän ajoi kokouksiin kirkolle polkupyörällä, eihän matka ollut kuin parikymmentä kilometriä. Isovanhempani äidin puolelta ovat aina äänestäneet Keskustaa.
Isäni puoleiset isovanhemmat kannattivat liberaaleja, minkä koen olevan yksi merkittävimmistä omakohtaisista vaikutteista poliittisen suuntauksen valitsemisessa. Isoäitni isä oli kukistamassa punikkeja kapinan aikaan, mistä johtuen hänestä tuli myöhemmin paikallisen suojeluskuntapiirin johtaja. Lyhyehkö mies oli kovaääninen, päämäärätietoinen ja kärttyisä.
Sekä isän että äidin puolella on aina vallinnut epäusko poliittisen vasemmiston pyrkimyksiä kohtaan, sillä olivathan he sen verran älykkäitä, ettei tullut mieleen lähteä puna- tai sinipaitoihin. Äitini mainitsi aina kun kuuntelin nuorempana Agitproppia, ettei tuollainen sovi tähän sukuun kuuluvalle.
Olen poliittiseen historiaan tutustuessani alkanut arvostaa etenkin Tuure Junnilaa (ks. Nummivuoren elämänkerta), Georg C. Ehrnroothia ja jokseenkin myös Veikko Vennamoa. He kaikki vastustivat Kekkosta ja keskustapuolueen K-linjaa, sillä voidaan varmasti nykypäivän näkökulmasta sanoa, että heidän entistä enemmän seniilin miehen pönkittämisensä oli demokratian periaatteiden vastaista. Vasemmalle kallistunut historian opettajani lukiossa mainitsi, kun sanoin, että K-linja olisi voinut sopia ryssien tunnetun suomensyöjän kanssa yhteisistä sotaharjoituksista, ”että mitä se olisi haitannut?” Suomi olisi tuolloin vedetty kohti itäblokkia ja pian vaatimukset olisivat koskeneet maa-alueita. ”Raja railona aukeaa, edessä Aasia, itä. Takana länttä ja Eurooppaa..”
Hallituspuolueet pelkäävät soteäänestystä, koska hallitus kaatuu, kun äänestys on pidetty. Eikä ihmekään, että sosialistien kannatus on noussut tämän vetkuttelun seurauksena. Sipilä ei ole integriteetiltään kovinkaan rehellinen poliitikko, ja hän toiminnallaan jakaa puoluettaan vielä enemmän sotea koskien. Tiedä sitten kuinka kauan päätöstä vielä lykätään, varmaan vaaleihin asti.
Oma poliittinen historiani sisältää esimerkiksi isoisäni isoisän päätöksen ottaa sortokauden aikana poikansa pois Kuopion Lyseosta, koska ei halunnut edesauttaa sitä, että pojasta olisi tehty venäjänmielinen. Lisäksi isoisäni isoisä lietsoi nimismiehen virassaan pitäjäläisiin ajatusta, ettei heidän tulisi osallistua Venäjän armeijan kutsuntoihn, koska hän muiden ohessa piti niitä laittomina. Hän sai sen johdosta kuvernööriltä potkut virastaan ja vain vajaan eläkkeen, mikä oli yksi syy siihen, että hän oli elämänsä viimeiset toistakymmentä vuotta jatkuvassa rahapulassa. Kuitenkin vakaumus on, tai ainkin sen pitäisi olla, tärkeää vielä tänäkin päivänä.

Olli von Becker
YTM


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti