keskiviikko 1. tammikuuta 2020

Löylyt löylähtivät


Sauna on mielenkiintoinen paikka sekä minun että monen muun suomalaisen mielestä. Jos sauna, viina ja terva ei auta, on tauti kuolemaksi, sanoo vanha kansa. He sanovat myös, että onnettomuus ei tule kello kaulassa. Minulla on nykyisin kerrostaloasunnossani sauna, jota käytän säännöllisesti. Käyn monesti iltasaunojen lisäksi saunassa aamulla. Olo on raukea, kun istuu saunassa puolisen tuntia säännöllisesti vettä kiulusta kiukaalle heitellen. Paskat eli kuona-aineet tulevat pois ihon läpi ja lopullinen puhdistautuminen tapahtuu suihkussa. Kylmä suihku on monesti rankan hikoilemisen jälkeen paras, vaikka koenkin itseni lämminveriseksi. Käytän myös monesti erilaisia saunatuoksuja, joista suosikit ovat tietysti koivu ja terva, eli se Linnanmäen wanha vuoristorata.

Myös kissani pitää saunomisesta, sillä ellen ota sitä mukaani saunaan, kun menen sinne, tulee hän tavallisesti sinne sen jälkeen, kun olen itse tullut sieltä ja jättänyt oven auki. 50-70 asteen löylyissä makailu on todellakin kissan elämää sitä itseään. Olen aina Suomessa hotelleissa ollessa käynyt saunoissa. Jyväskylässä Hotelli Paviljongissa on kyllä hyvä sauna tornitalon huipulla, mutta pettymyksekseni huomasin, ettei siellä ollut minkäänlaista uima-allasta eikä edes kylmän veden allasta, eikä terassia. Esimerkiksi Hotelli Vaakunassa Helsingissä ja Mikkelissä on hyvät saunat ja terassi löytyy molemmista paikoista. Myös Simonkentässä ja Intercontinentalissa on laadukkaat, voisi miltei sanoa kiitettävät saunat. Eksoottisin saunan sijaintipaikka, jossa olen kylpenyt, on sijainnut Pohjois-Afrikassa.

Ennen saunassa synnyttiin ja pestiin tavallisesti kerran viikossa pitkän ajan paskat pois. Nykyään siellä istuskellaan huvikseen ja monesti ryypiskellään. Monen suomalaisen miehen elämä on päättynyt saunan lattiaan, lauteeseen tai kiukaaseen haljenneesta pääkallosta. Mielestäni saunassa saa pieraista, joka on monen muun mielipidettä vastaan, kunhan ei kuitenkaan ripuloi lauteille. Kesämökiltämme löytyy parikin saunaa ja edellisinä kesinä myös puilla lämpiävä palju. Toinen saunoista on sisäsauna ja toinen savusauna.

En ole perehtynyt muuten kuin Sauna-lehden kautta saunakulttuuriin, joten en suoranaisesti tiedä pitäisikö savusaunassa olla savua, ettei siellä paremmin eteensä näe, sillä olen joskus lapsena ollut Lieksassa savusaunassa, joka oli pimeä kuin etnisen vähemmistön edustajan pärstä. Köyhät sukulaiset tapasivat lapsena ja varhaisnuorena ollessa pakkautua suvun suurimmalle kesämökillemme etenkin juhannuksen aikaan, jolloin ryypiskeltiin, uitiin, puhuttiin paskaa ja saunottiin. Laudeliinasta löytyi liuta kaikenlaisia kullekin omanlaisiaan ruskeahkoja viiruja, kun suvun levyseppähitsaajat kävivät savusaunassa vähän istuskelemassa, ah, nyt on hyvä asento, tästä ei tarvitse heti lähteä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti