keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Väikkärin ensimmäinen tutkimussuunnitelma


 
Bioeettiset kysymykset koskettavat suurta osaa siitä yhteiskunnallisesta arvokeskustelusta, joka liittyy käsityksiin ihmisille ja yhteisöille kuuluvista oikeuksista ja moraalisista velvollisuuksista. Ei tarvitse mainita sitä monesti uskonnollisista käsityksistä johtuvaa asioiden sotkemista, jonka myötä etiikan perustarkoitus, ihmiselle kuuluva hyvä, joutuu harhaanjohdetuksi. Etiikan käsittelystä on hyötyä etenkin siinä tarkoituksessa kun ihmisten toimintaan liittyvää vääristä vaikuttimista toimimista pyritään määrittämään. Yhteiskunnallisessa arvokeskustelussa asiantuntijoiden äänen tulisi saada enemmän huomioarvoa kuin sellaisten tahojen, joilla ei ole asiantuntemusta.

Väitöskirjani alustava tutkimusongelma on seuraavanlainen. Se kysyy sitä, miten bioeettisten kysymysten käsittely vaikuttaa käsityksiin ihmisten ja ihmisten ryhmien oikeuksista ja yhteiskunnalliseen arvokeskusteluun, joka liittää niitä yhteen.

Tutkimuskysymykset ovat seuraavat. Vaikuttaako bioetiikka todellisiin oikeuksiin tai keskusteluun ja käsityksiin niistä? Ja jos se vaikuttaa, niin miten? Miten näihin kysymyksiin liittyvä yhteiskunnallinen arvokeskustelu syntyy ja ohjautuu? Ketkä ottavat osaa bioeettisistä kysymyksistä nousevaan arvokeskusteluun? Miten yritysten toiminnan yhteydessä noussut bioeettinen vastuu näkyy käytännössä? Millä tahoilla tulisi olla eniten bioetiikkaan liittyvää moraalista velvollisuutta toiminnalleen?

Tutkimus etsii siis etenkin yhteyksiä bioetiikan, ihmisten oikeuksien ja yhteiskunnallisen arvokeskustelun väliltä. Se ottaa oikeuksien lisäksi huomioon myös velvollisuudet, jotka ovat tärkeitä käsiteltäviä etenkin yritysten ja niiden toiminnan yhteisvastuun käsittelyssä.

Tärkeimpänä lähteenä voidaan pitää todennäköisesti Peter Singeria ja etenkin hänen kirjojaan Practical Ethics, Applied Ethics ja Animal Liberation. Suomessa ehkä tärkeimmät lähteet ovat Matti Häyry ja hänen opettajansa Timo Airaksinen sekä Turun Yliopistossa toimiva Veikko Launis.

Katson, että se, jos teen väitöskirjan Aalto-yliopistoon, voisi mahdollistaa sen, että voisi käsitellä filosofian ja etiikan soveltavampaa puolta merkittävämmällä tavalla kuin miten se todennäköisesti onnistuisi jonkin varsinaisen filosofian laitoksen ohjauksessa. Olen kiinnostunut etiikan ja filosofian soveltamisesta ja filosofisten ja eettisten kysymysten levittämisestä alueille, joissa ei ole aiemmin voitu tai osattu tehdä filosofiaa. Etenkim liike-elämän yhteydessä eettiset kysynykset ovat tärkeitä, koska se vastuu maailman tilasta, joka liittyy niiden toimintaan on liian suuri ja olemuksessaan merkittävä siihen, että sitä voitaisiin millään lailla väheksyä. Liike-elämän etiikka onkin bioeettisten kysymysten ohella yksi merkittävimmistä soveltavan etiikan osa-alueista.

Mielestäni filosofian on tänä päivänä nähtävä ne kysymykset, joiden avulla sitä voidaan käyttää merkittävämpien päivittäisten yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisuun, myös sellaisten, joiden yhteydessä filosofialla ei aikaisemmin ole nähty olevan merkittävämpää merkitystä. Filosofiaa on tehtävä osallistuvammaksi soveltamisen ja uudenlaisten, myös vaikeampien päivittäisten eettisten ongelmien käsiteltäväksiottamisella.

Bioetiikka tarkoittaa yleisesti ihmisten biologiseen olemukseen ja sen sovelluksiin biotieteellisiin ja lääketieteellisiin kysymyksiin liittyvää asioiden eettistä käsittelyä ja siihen kiinnitettyä huomiota. Ihmisten oikeudet tarkoittavat sitä, mikä katsotaan yhteiskunnassa ja yhteisöissä sallituksi toiminnaksi ihmisille ja ihmisten ryhmille. Yhteiskunnallinen arvokeskustelu tarkoittaa sitä erilaisissa julkaisuissa ja foorumeilla kuten lehdissä, kirjoissa ja keskustelutilanteissa käytävää ihmisten toiminnan suunnasta ja vaikuttimista ylläpidettävää mielipiteidenvaihtoa, joka on tärkeää, koska vain siten ihmiset voivat tuoda esiin toimintansa taustat ja käsitellä niitä siten, että tuolla käsittelyllä voi olla merkitystä ihmisten seuraavaan toimintaan ja tuon toiminnan seurauksiin. Bioetiikka siis vaikuttaa siihen millaisia asioita yhteiskunnassa pidetään oikeutettavina ja noista oikeuksista voidaan käydä keskustelua erilaisilla foorumeilla, ja sen tekee merkittäväksi se, että noilla kysymyksillä on lopulta suurta merkitystä yhteiskunnan nykytilan muotoutumisessa. Bioetiikalla ja sen seurausta oleville oikeuksilla siis nähdään olevan selkeää merkitystä sille keskustelulle, joka määrittää yhteiskunnassa tapahtuvaa keskustelua yhteiskunnan suunnasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti