torstai 24. lokakuuta 2019

Manipulointia vai itsenäistä etenemistä


Sosiaalisella psykopatialla voidaan tarkoittaa sen kaltaista ilmiötä ihmisten keskuudessa, jossa subjektiiviset mieltymykset valtaavat alaa objektiivisilta periaatteilta. Tässä voidaan esimerkiksi tarkoittaa sen kaltaista asennetta, jossa ihmiskeskeisyys valtaa alaa asiakeskeisyydeltä. Vaikka tämä ilmiö vaikuttaa etenkin politiikassa ja kansalaisyhteiskunnassa, voi se olla määräämässä myös korkeampia kulttuurin tasoja siten, että ne käskeentyvät lopulta tästä manipuloivasta joukosta.

Eli on siis selvää, että sosiaaliset psykopaatit nauttivat etenkin toisten ihmisten ohjailemisesta ja manipuloimisesta. Samalla kun tavallisin psykopatia on riippuvaista aivojen toiminnasta ja erilaisista aivokemiallisista suhteista, on psykopatian sosiaalinen muoto sellainen, että se alkaa toimintaan silloin, kun ollaan kollektiivisesti ihmisten keskellä. Ihmisillä on tietysti tiettyjä alttiuksia, jossa voidaan havaita seuraussuhde aivojen toiminnan ja käyttäytymisen välityksellä, mutta sosiaalinen psykopatia tarkoittaa etenkin ihmisten välisten suhteiden aiheuttamaa manipulaatiota ja väärin tekemistä. Voidaan esimerkiksi sanoa, että kiusaaminen on sosiaalista psykopatiaa, koska se leviää monesti nuorten ihmisten keskuudessa sen takia, koska nuoret ihmiset tahtovat olla riippuvaisina toisten saman ikäisten mielipiteistä ja toisaalta myös sen takia, koska nuorilla ihmisillä voi olla niin paljon paineita maailmassa menestymiseen, jonka takia he voivat olla monesti armottomampia verrattuna ihmisiin, jotka ovat elämänkokemusten kautta saaneet itseensä sivistystä, suvaitsevaisuutta ja inhimillisyyttä.

Mielestäni, että nuoret ihmiset voisivat saada elämänkokemusta ja kasvaa henkisesti, tulisi heitä patistaa olla jonkin aikaa erossa kavereistaan, ja esimerkiksi suuremmat yksilölliset opinnäytetyöt voisivat lisätä riippumatonta ajattelua ja toisten mielipiteistä vaikuttumattomana olemista. On mietittävä sitä, miten voisimme estää sosiaalisia psykopaatteja saamasta minkäänlaista valtaa ympäristöissä, joissa tällaiset ihmiset voivat kollektiivin kautta olla määrääviä. Tällaisia ovat esimerkiksi koulut.


Olli von Becker

YTM


1 kommentti:

  1. Saako blogejasi osittain lainata, esim keskusteluforumille.
    Tietenkin niin että kirjoittaja mainitaan.

    VastaaPoista