sunnuntai 12. elokuuta 2018

Oman hyvän määrittelystä

Koska sosialistit ovat ennustuksissa nousseet Suomen kannatetuimmaksi puolueeksi, on tarpeen mainita muutamia asioita, jotka sosialistit jättävät tavallisesti tasa-arvorutkatuksensa alle. Hyvä ja ihmiselle kuuluva hyvä tarkoittaa sitä, mitkä asiat ihminen kokee itselleen tärkeiksi ja mitkä asiat tuottavat hänelle nautintoa. Monesti yhteiskuntajärjestelmä määrittää sitä, kuinka suuresti ihmisille kuuluvaa hyvää on saatavilla. Vapaa markkinatalous noudattelee ja havainnoi tavallisesti aina ihmisten parasta, vaikkei tuota hyvää tai parasta ei voisikaan aina yleistää koskemaan kaikkia ihmisiä. Vapaa markkinatalous perustuu erikoistumiseen, ja tuota erikoistumista varten tarvitaan koulu-uudistusta, jonka kautta nuorille hankitaan työkokemusta, ja jossa opiskelijat pyrkivät oman alansa ammattilaiseksi. Koska tämänmuotoinen opiskelu on aina esimerkiksi ammattikouluissa ollut päivittäistä todellisuutta, niin miksi sitä ei voisi yleistää myös koskemaan lukiot.
Ihmisten tarpeet ovat monesti hyvin selittämättömiä ainakin siinä kun kuljetaan kakkaamista korkeammalle hyvän tai tarpeiden tasolle. Ihmisille on yhteiskunnassa annettava mahdollisuuksia erikoistua, valita ja säilyttää omat oikeutensa, joita kohtaan ns. tavanomainen paha monesti suorittaa pahoja tekojaan. Ihmisille on annettava mahdollisuutta erikoistua ja käytettävä hyväkseen tuota tietämystä siinä, kun kaikille mahdollisille hyvän laaduille annetaan omia muotojaan vastaavia toteutuksia. Kaikkien ihmisten on käytettävä vapaata markkinatalotta siten, että he voisivat omakohtaisesti hyötyä siitä ostamalla sekä myös sijoittamalla aloihin, jotka ovat tärkeitä talouskasvun kohdalla.
Kun kulttuuri kansainvälistyy ja globaalistuu, muuttuvat tmyös ihmisten maut ja preferenssien muodot. Tänä päivänä yksi suomalainen voi pitää Chicken tikka masalasta tai vaihtoehtoisesti kotimaisesta hernekeitosta. On tärkeää, että vapaalla markkinataloudella voimme edistää kansainvälisyyden periaatteita sekä mahdollisuutta ylittää kulttuurin rajat.
Kapitalismin myötä tuleva kansainvälistyminen on ehdotonta ja sen takia kaikenlaiset populistit ja sosialistit eivät halua sitä hyväksyä. Toisaalta vaikka kulutushyödykkeiden importointi on ihmisen hyvän mahdollisuuksien lisäämistä, voidaan sanoa, että toisaalta sosialistit vahvistuvat, jos maahanmuuttajia otetaan liian kaukaisesti kulttuuriamme vastaavista kulttuureista.
Kukaan toinen ei osaa eikä saa määriteltyä ihmiselle kuuluvaa hyvää, vaan hänelle on annettava mahdollisuus löytää se itse edistämällä kaukokatseisuutta ja vapaan markkinatalouden laajenemista. Isossa Britanniassa on toteutettu vuosisatojen ajan vapaata markkinataloutta, ja ehkä sen takia Lontoo onkin varmasti Euroopan mielenkiintoisin kaupunki – pienyritykset, antikvariaatit ja kirjakaupat tuovat kaupungin ilmeeseen vivahduksensa, jota ei voi samassa mielessä löytää edes Helsingistä. Ja varmasti kaikki muutkin kulttuurin hyvät ja ihmisten hyvää edistävät ominaisuudet ovat kasvaneet vapaan markkinatalouden ansiosta.

Olli von Becker
YTM

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti