maanantai 6. huhtikuuta 2015

Kirjoitus Uutis-Jousessa (huhtikuu 2015)


Ajatuksia perustulosta

Perustulo tarkoittaa vastikkeetonta ja ehdotonta, jokaiselle kansalaiselle maksettavaa perustoimeentulon muotoa. Nykyisin tätä kannattaa monia ihmisiä puoluekartan jokaiselta suunnalta. Onkin sanottava, että perustulo vaikuttaa sellaiselta ajatukselta, joka sopii suuren osan suomalaisia poliittiseen ajatusmaailmaan riippumatta puoluekannasta. Yhteiskunnan velvollisuus jäsentään kohtaan on sen takaaminen, että he pystyvät elämään ja pitämään huolta toimeentulostaan. Perustulo edustaa sitä, että yhteiskunta haluaa suojella kansalaisiaan erilaisissa elämäntilanteissa. Perustulo mahdollistaa sosiaalisen mobilisaation, jota ei suomalaisessa nykyisin luokkayhteiskuntaan viittaavassa järjestelmässä liiemmin ilmene, kun nykymuotoinen sosiaaliturva itsessään estää monelta työhönmenon.                                                                            
 
Perustulo tarjoaa kansalaisille yhtäläiset mahdollisuudet työntekoon ja elämänlaatunsa parantamiseen. Se edustaa myös työnteon erilaisia muotoja kuten vapaaehtoistyötä, pätkätöitä ja silpputyöskentelyä, jossa tulot tulevat monesta eri lähteestä. Kun kaikki saisivat tietyn vakaan toimeentulon, voisivat sellaiset luovat alat kehittyä, joissa ei ensisijaisesti ajatella tienaamista. Perustulo kannustaisi kansalaisia hankkimaan vaikka pieniäkin lisätuloja, koska se poistaisi kannustinloukut. Perustulon ansiosta ei olisi enää sitä tilannetta, jossa joistakin tehdään köyhiä vaikka he olisivat halukkaita työntekoon.                                                                                                                          
 
Perustulo on oikein senkin takia, että tuen saajia ei luokiteltaisi toisen luokan kansalaisiksi kuten nykyisessä järjestelmässä, koska tukea saisivat kaikki. Muun toimeentulon omaavilta perustulo tietysti otettaisiin pois verotuksen avulla. Ei siis enää olisi eroa b-luokan tuensaajien ja a-luokan työssäkäyvien välillä. Erona nykyiseen sosiaalijärjestelmään olisi myös se, että tuensaajien rahankäyttöä ei tarvitsisi enää seurata yhtä tarkasti kuin nykyisen monimutkaisen tulonsiirtojärjestelmän sisällä. On sanottu mahdollisen perustulon haitoista, että se varmasti lisäisi ellei jopa kaksinkertaistaisi verotusta. Tämä on kuitenkin virheellinen olettamus sen takia, koska esimerkiksi Vihreät ovat laskeneet, että 560 euron suuruinen perustulo voitaisiin mahdollistaa täysin nykyisellä verotuksen asteella.                                                                   
 
Jotkut ovat myös sanoneet, että perustulon käyttöönotto lisäisi haluttomuutta työntekoon. Minä en usko siihen, koska lähes kaikilla ihmisillä on varmasti tarve tehdä jotain kehittävää, ja kuten on sanottu myös esimerkiksi erilaiset vapaaehtoistyön muodot ja luova toiminta pienellä palkalla on yhtä arvokasta kuin työt, joista voi saada palkaksi suuren määrän rahaa. Perustulo voitaisiin siis mahdollistaa valtion menojen yhtään nousematta. Sen vastustamista ei voida puolustella tyypillisimmillä argumentilla, eli sillä että se ei lisäisi työskentelyhalua, myös senkin koska kaikki varmasti kuitenkin ymmärtäisivät elävänsä omiin vahvuuksiinsa tukeutuen. Vain harvat haluavat kituuttaa tekemättä mitään niukimmalla toimeentulolla.  
                                                                                                                                                                              On lopultakin otettava riittävänsuuruinen perustulo uuden hallituksen agendaan ja Britannian entisen pääministerin David Lloyd Georgen sanoin tehtävä tästä maasta ”A land fit for heroes”.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti