torstai 14. heinäkuuta 2016

Nykyaikaisen kulttuurin säädyttömyydestä ja pinnallisuudesta

Nykyaikainen kulttuuri, jonka keskellä elämme on muuttunut suuresti aikaisemmista esikuvistaan. Tänään vallitsee materialismi, ulkonäkökeskeisyys, rahasta puhuminen ja sillä rehvastelu sekä hormonien loitsuma seksuaalisuus, jonka perusteella moni ihmisistä on jonkinlaisten vieteistä motivoituneiden apinoiden tasolla suurimman osan ajasta.

Nykyaika on nousukkaiden aika. Nousukkaat ovat niitä ihmisiä, jotka pyrkivät kaiken aikaa saamaan helposti määriteltävää ja suureilla määriteltävää hyötyä itselleen ja sillä he pyrkivät nousemaan siinä ihmisten muodostamassa hierarkiassa, jonka etenkin he näkevät niin kovin selvästi. Nousukas puhuu rahasta ja kerskailee sillä. Nousukas kehuskelee yhteyksillään ja omaisuudellaan. Tämä sen takia, koska heillä ja heidän esivanhemmillaan ei ole ollut yhteyksiä eikä merkittävää omaisuutta, mutta ei etenkään sellaista kultivoituneisuutta, joka estäisi perinnössä tulleena tuollaisen kerskumisen.

On kummallista miten tänä päivänä ihmisiä on alettu määrittelemään ryhmiin sen perusteella millä tavoin he muistuttavat jonkinlaisia aikamme määrittelemiä pinnallisia ulkonäkökriteereitä. Jotkut pissikset katsovat, että he voivat suhtautua ihmisiin eri tavalla siinä mielessä muistuttaako joku ihminen ajan määrittelemiä kauneusihanteita.

Materialismi ja seksikeskeisyys ovat aikamme huonoja asioita. Ihmiset eivät hae uudenlaista valistuneisuutta ostopäätöksen hetkellä, vaan he ajattelevat niitä sanoja, joita porvari kuiskuttelee alitajuisesti heidän korviinsa: "Sinä tarvitset tämän tuotteen." Tämä on luonut uudenkaltaisen statussymbolikulttuurin, jossa ihmiset määrittyvät heidän omaisuutensa kautta.

Seksikeskeisyys on todellisuutta ajassamme. Kaikki viihdeteollisuuden tuotteet lietsovat tuota piirrettä. Monet ihmiset eivät ajattele sukupuoliasioissa vaan ohjautuvat hormoneistaan, kuin jotkut tavallista isokokoisemmat rheesusapinat. Myös tyly suhtautuminen omista ihanteista poikkeaviin toisen sukupuolen edustajiin on monelle ajassamme tyypillistä.

Kaikki tämä on johdosta siitä, miten suuresti suomalainen kulttuuri on riippuvaista amerikkalaisesta kulttuurista. Täällä ei ole sellaisia kulttuurisääntöjä, jotka pitäisivät ihmiset tietoisina oikeanlaisista elämän periaatteista. Suomi on myös suuressa määrässä naisvaltainen kulttuuri, jossa vallitsee naisiset perusarvot, jossa mies alistetaan pelkäksi seksuaaliobjektiksi. Ranska, Iso-Britannia ja Saksa: kaikki noista ovat mieskeskeisiä kulttuureita ja sen takia niillä on jo pitkän aikaa mennyt todella hyvin monellakin mittarilla tarkastellen.

Monien kulttuurien esimerkeistä on nähty, että vapaa markkinatalous ja pitkänä jatkuvat omistussuhteet ovat tuottaneet kulttuureille syvänlaatuista henkistä pääomaa. Kun koko kansa muodostuu pelkästä keskiluokasta ja sen omista suuntautumisdirektiiveistään ei voida olettaa, että kulttuuri arvostaisi kovinkaan suuresti yleviä henkisiä periaatteita, kuten nöyryyttä, vaatimattomuutta, omantunnon vapautta, itsenäisyyttä ja ihmisen henkisen puolen korostamista.

Keskiluokan rihkamaostotalkoot, jääkendon pelaajien ihannointi, kirkkaan viinan suosiminen ja ammatti-/elintasopoliitikkojen jatkuva äänestäminen eivät tee suomalaisesta kulttuurista kovinkaan arvostettavaa, jos ajatellaan sitä, mitä se voisi esikuviensa perusteella olla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti