perjantai 20. maaliskuuta 2015

Kirjoitus Uutis-Jousessa (maaliskuu 2015)

Vallantäyttäjistä

Vallantäyttäjä täyttää vallan hänelle asettaman tilan ja nauttii etenkin omista henkilökohtaisista eduistaan. Vallantäyttäjä käyttää hyväksi asemaansa ja unohtaa asemansa arvokkuuden hänelle osoittamat valintatilanteet. Vallantäyttäjä osallistuu ennalta määriteltyyn politiikkaan, jossa hän ei itsenäisesti pysty muodostamaan omaa yhteiskunnan käsitettään. Valta on jotain minkä sisällä vallantäyttäjät ovat. Se on kuin jokin hyvänolonkeskus, jonka päältä puuttuu Damokleen miekka.

Joskus myös valta käyttää ihmistä, joka pyrkii käyttämään valtaa. Monestihan yhteiskunta määrittää suuremmin määrittelijäänsä kuin toisinpäin. Yhteiskunta on vallantäyttäjälle liian laaja käsite siihen, että siinä olevaa valtaa voitaisiin "käyttää". Vallantäyttäjä ei ole vallankäyttäjä, koska yksilöä korkeammat voimat ohjaavat lopulta politiikkaa näiden nassikoiden sijaan. Lisäksi vallan käsite pyritään yleensä monopolisoimaan joillekin politiikan piirissä toimiville vaikenemisella. Kun voidaan sanoa mitä valta on, silloin myös päätetään siitä, mistä voidaan eduskunnassa ja hallituksessa puhua.

Eräs tuttu politiikassa toimiva ihminen sanoi minulle kerran, että politiikassa toimiva voi muuttaa ainoastaan omia ajatuksiaan, ja siinä hän oli mielestäni oikeassa. Vallassa on ominaista, että se usein liittyy joihinkin asemiin, mutta etenkin asemiin liittyviin valintoihin. Kuitenkaan kansanedustajan paikka ei itsessään ole sellainen. Koska valta kuuluu joihinkin asemiin, etenkin ihmisten mielissä, sitä ei voi myöskään muovailla, koska se elää etenkin tilanteissa ja valinnoissa. Kaikki toiminta joissakin asemissa sisältää vallan määreen. Valtaa ei käytetä vain äänestäessä ja päätöksissä, vaan jokaikisessä valinnassa. Vallantäyttäjän tulisikin pyrkiä erottautumaan täytekohdastaan ja havaita valta, joka asemaan liittyy. Sen tiedostaminen, että valta liittyy valintoihin, on tärkeä asia jokaiselle kansanedustajalle. Emme tarvitse eduskuntaan kansanedustajia, jotka käyttävät asemaa hyväkseen.

Vaikuttajan käsite on mielestäni pompöösi epiteetti, jota käyttävät päältään paisuneet pyrkyripoliitikot tai wannabepoliitikot. Kansanedustajat eivät voi vaikuttaa siihen valtaan, jota he käsittelevät. Maailma ei yhtä miestä/naista kaipaa. Vaikuttaja ei tarkoita mitään, koska vaikuttaja ei voi vaikuttaa kaikkeen. Hän voi vain olla todistamassa prosessia, jossa valtaa käytetään. Monesti noita tilanteita määrittävät massahuolet, joita edistäessä yhden mielipiteet eivät voi tulla esiin. Olosuhteisiin ei voida aina vaikuttaa.

Kansanedustajan olisi syytä vain keskittyä toimeensa ja olla tietoinen valinnoista, jotka koskettavat julkisen henkilön ollessa kyseessä myös kaikkea muuta elämää edustuselämän ohessa. Eikä puhua "vallankäytöstä" tai "vaikuttamisesta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti