torstai 14. kesäkuuta 2018

Yksityiseen talouteen

Yksi esimerkki kuntien harrastamasta sosialistisesta suunnitelmataloudesta sijaitsee materiaalisesti lähellä minua. Koko kotikatuni ja lähin tieni kauppaan ja bussipysäkille on ollut aidattuna kuin keskitysleiri jo neljättä viikkoa. Voi hyvin kuvitella miten kunta on sanonut näille ihmisille, että teette sitten täällä töitä kuukauden ajan (tai pidempään). Ja kaikesta tulee sama palkka oli sitten kuinka tehokas tai tehoton. Nämä työmiehet vain rapsuttelevat pyllyä, syövät lounasta ja juovat kahvia.
Kunnat harrastavat suunnitelmatalouden muotoa ja sosialismia, josta on päästävä eroon, jos haluamme joskus laskea itsemme kuuluviksi eurooppalaisiin sivistyskulttuureihin. Totuus on että kun palveluita yksityistetään, alkavat ihmiset sijoittaa sinne rahojaa, jonka ansiosta vaihtotalous toimii ja ihmiset saavat itselleen kunnon korvauksen siitä työstä, jossa on oltava riittävän tehokas menestyäkseen. Kun ihmiset omaksuisivat reilun kapitalistisen kulttuurin, tajuaisivat he siinä työn laadun merkityksen. Työpaikka ei olisi enää vain sellainen paikka minne mennään puuhailemaan päivän ajaksi. Kapitalismissa ihmiset tajuavat sen, että laadukkaasta työstä tulee maksaa ja että itselläkin on oikeus saada hyvä korvaus tekemästään työstä. Kaikki tietävät sen, että jos jostakin asiasta pitää maksaa, tulee sitä varten varata rahaa sitä varten.
Sosiaali- ja terveysalojen uudistus on esimerkki siitä, mihin tällainen takapajuisuus voi pahimmassa tapauksessa johtaa. Mielestäni valinnanvapauslakia tulisi korjata niin, että tiettyjen palveluiden yhteydessä käytettävissä olisi vain erilaisia yksityisiä yrityksiä. Tämä sen takia, koska niiden ihmisten, jotka ovat erikoistuneet tulee voida valita mielenkiinnonkohteidensa mukainen työ yksityisellä sektorilla. Kun tuottajien määrä lisääntyy, tulee siinä myös se mahdollisuus, että tiedon ja henkisen pääoman määrä lisääntyisi yhteiskuntamme sisällä. Ihmisistä on tehtävä oman alansa asiantuntijoita jo koulussa, ja tuon takia lukiot on yksityistettävä ja niissä tarjottava erilaisia tiedon aloja, kuten on nykyään esimerkiksi ammattikouluissa.
Joillakin on nykyään varmaan sen kaltainen harha-ajatus, että terveyspalveluiden yhteydessä ei voitaisi kilpailla toisten kanssa. On totta, että terveydenhuoltoalan ihmisten on pyrittävä omalla toiminnallaan hankkimaan omalle yhteisölleen arvostusta ja tukea. Kokoomus on vuokrakiinteistövälittäjä Orpon johdossa pettämässä omat periaatteensa ensinnäkin edustajien omantunnonvapauden kunnioittamisessa ja toisaalta myös kunnon ankaran työskentelyn kunnioittamisessa. Vastuullisuus taloudenhoidossa ja toisaalta myös kestävyysvajeen kumoaminen ovat periaatteita minkä takia sote ei ole hyvä ajatus ja toisaalta Orpo ei ole sopiva johtamaan Kokoomusta, koska hän ei kunnioita sen periaatteita, eikä hänessä ole tarpeeksi poliitikkoa kokoomuslaisten arvojen muuttamiseen ja arvojohtajuuteen.

Olli von Becker
YTM

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti