torstai 14. kesäkuuta 2018

Eurooppalaisesta kulttuurista ja ei-eurooppalaisesta kulttuurista

Minulla on unelma, sanoi eräs omissa piireissään hyvin tunnettu harhaanjohdettu pieni haaveilija. On sanottu tästä miehestä eräs kasku, että pihaan tuli tyhjä auto ja kun se pysähtyi tämä tosiasioiden kieltäjä tuli siitä ulos. On myös sanottava, ettei korosteinen uskonnollisuus kuulu sivistysmaihin kuten se kuuluu tiettyjen kulttuurien edustajille.
Euroopplaisella kulttuurilla on omat standardinsa aivan kuten kaikilla muillakin kulttuureilla, ja ei ole väärin jos haluaa pitää kiinni oman kulttuurinsa ja itsensä tärkeimmistä ja vähemmän tärkeistä periaatteista. Eurooppalaisen kulttuurin arvoja ovat etenkin vapaus, omantunnonvapaus, yhteisöjen suoja, sivistys, tasa-arvo, yksilönvapaus, demokratia ja oikeudenmukaisuus. Kuitenkin monissa niiden maiden kulttuureissa, josta nämä loiset tulevat, ei kunnioiteta läheskään samanlaisia periaatteita.
Kuitenkin korkean elintason takia monet matalamman elintason maiden asukkaat pyrkivät hyötymään siitä, ja näin ollen näkemään vähemmän vaivaa oman elantonsa hankkimisessa. Mielestäni elintason kohottaminen kaikkien ihmisryhmien kohdalla ei ole tarpeellista, vaan päinvastoin, ihmisiä tulisi opettaa tulemaan toimeen vähemmällä, aivan kuten oppineistosivistyneistö on aina näyttänyt siinä mallia.
Kulttuuri on siis sitä, mitä ihmiset tuottavat itsestään ja mitä he sen myötä oppivat arvostamaan ja varjelemaan. Kulttuureilla on varmasti liitteensä ihmisen synnynnäisiin ominaisuuksiin, sillä millä muulla asioilla selitettäisiin kulttuurien eroavaisuudet. Monissa köyhimmiksi kuvatuissa maissa on paljon luonnonhyödykkeitä, joiden hyödyntäminen ei vain ole koskaan tullut mieleen. Pitkä historia jossain tietyssä kulttuurissa siis monesti takaa sen, että kulttuurin konventiot hallitaan jo tottumuksesta. Eli sen takia maahanmuutto on pahasta. Monesti erilaiset ominaisuudet ihmisten keskuudessa aiheuttavat sen, etteivät ihmiset halua olla tekemisissä tällaisten ihmisten kanssa, ja ainakin jos tilanne on eskaloitunut pahaksi, se onkin varsin ymmärrettävää.
Kulttuuria tulisi mielestäni arvostaa etenkin sen perusteella minkälaista korkeakulttuuria kulttuuri pystyy sisällään tuottamaan. Kuitenkin kielenopetusta tulisi lisätä kouluihin, jotta opittaisiin yhteisen kieltenhistorian kautta sitä, mikä yhdistää koko sivilisaatiota ja siinä tulee kiinnittää huomio etenkin korkeakirjallisuuteen. Kielten opetuksessa tulisi oppia ymmärtämään kulttuurien korkeimpia periaatteita, eikä opetella lomamatka- ja juorulehtikieltä.

Olli von Becker
YTM

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti