torstai 14. helmikuuta 2019

Kirjoitus Joutsan seudussa (helmikuu 2019)

Vapaa-ajattelua vaaleihin

Taas olemme todistamassa neljän vuoden välein toistuvaa tapahtumaa, jossa ihmiset lähtevät kalastelemaan itselleen ääniä eduskuntaan pääsemiseksi. Tietysti ehdokkaat jakaantuvat erilaisiin ryhmiin. Etenkin vasemmistopuolueissa ja maaseudulla kepussa ja persuissa on paljon ihmisiä, joilla ei ole resursseja/halua/kykyä päästä eduskuntaan, jotka ovat mukana vain suuremmasta tai kevyemmästä aatteen palosta, tai sitten joku politrukki on vaatinut tällaista lähtemään listan täytteeksi. Eduskuntaan lopulta pääsevät ovat niitä, jotka ovat uraohjuksia, joilla on laaja tykkääjien joukko. Tuollainen vaatii varmaan ylisosiaalisuutta, joka ei monesti toisaalta kerro mitään älykkyydestä.
Vapaa-ajattelu tarkoittaa auktoriteeteista vapaata ajattelua, joka on ristiriidassa kansanedustajuuden kanssa siten, että useimmiten hyvälle ehdokaspaikalle pääsy on vaatinut ja vaatii jonkinasteista ruskeakielisyyttä siinä mielessä, että ellei mielistele hierarkkisesti korkeammassa asemassa olevia, ei ole todellisesti mahdollisuuksia päästä eduskuntaan.
Sokrates ja Platon ajattelivat, että politiikasta päättävien tulisi olla etenkin filosofeja, eli viisaudessa omat kannuksensa tehneitä ihmisiä. Nykypäivänä tuo on hyvin kaukaisesti totta, koska ehdokkaat ja myöhemmät kansanedustajat toistavat vain niitä mantroja ja loitsuja, jotka ovat mahdollistaneet tällaisen pyllynnuoleskelijan (useimmiten monella tapaa kuvitellun) aseman. ”Haluan luoda maailman, jossa otetaan tällaisia ja tällaisia asioita huomioon!” Tässä nämä untuvikot eivät ota huomioon sitä, että ehdokkaalla eikä kansanedustajalla ei ole mahdollisuutta ohjailla äänestäjiä muuten kuin maanitella heitä antamaan äänen itselleen jonkinlaisen freesiyden tai kimmoisten jälkiteinitissien tuomalla raikkaalla imagolla. Ja se on siinä. Mitään tiimejä ei todellisuudessa ole!
Minua pyydettiin eduskuntavaaleihin runsaat kymmenen vuotta sitten lukiolaisena, vaikka puolue ei ollutkaan toivottu. Tuttavani sanoi minulle kerran, kun pohdin olisiko pitänyt hakea erään kansanedustajan avustajaksi, että: ”Kokisit, että huoraisit henkisesti.” Ja kyllä tuo systeemi sitä vähän vaatiikin.

Olli von Becker
Kirjoittaja on siilinjärveläinen yhteiskuntatieteiden maisteri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti