maanantai 27. maaliskuuta 2017

Palveluiden yksityistäminen kuntavaaliteemaksi!

Kuntavaalit lähestyvät. Taas kunnallispoliitikoiksi haluavat tyypit julistavat toreilla ja aukioilla kunnallisten palveluiden hyvyyttä ja turmeltumattomuutta. Mielestäni kunnallisvaalienkin kohdalla pitäisi miettiä sitä, mikä on kuntien tulevaisuus sen jälkeen, kun poistetaan kunnalliset suojatyöpaikat. Kunnallisvaalien yhteydessä tulisi korostaa suunnitelmia siitä, miten palveluiden yksityistäminen tulisi suorittaa.
Filosofi Robert Nozick kirjoitti 1970-luvulla kirjan ”Anarchy, State and Utopia”, joka oli myös hänen vastauksensa toisen filosofin John Rawlsin kirjaan ”Theory of Justice”. Siinä hän luo teorian siitä, miten yhteiskunnat voitaisiin järjestää sen jälkeen kun suurin osa kunnallisista ja valtiollisista palveluista on yksityistetty. Nozickin mukaan yhteiskunnan malliksi käy nimitys yövartijavaltio, joka kantaa huolta etenkin ihmisten turvallisuudesta ja sopimuksien oikeudellisesta toteutumisesta.
Kunnallisvaalien yhteydessä tulisi Siilinjärvelläkin miettiä sitä, mitkä kunnalliset työpaikat tuottavat todellista hyötyä ihmisille, mutta ei pelkästään työntekijälle. On varmaan selvää, ettei työpaikka, joka ei hyödytä muita kuin työstä palkan saavaa ihmistä, ole mielekäs tapa kuluttaa kunnan varoja. Kunnallisia suojatyöpaikkoja tulisi siis vähentää, ja näin ollen pyrkiä parantamaan kunnan taloutta.
Suojatyöpaikkojen rahoittamisen sijasta kunnan tulisi pitää huolta uusien yrittäjien saamisesta pitäjään. Uusille yrityksille tulisi tarjota tiloja ja infrastruktuureja sitä enemmän miten yrittämisen alkuvaiheessa nämä yritykset ovat.
Myös yritysten eriytymistä ja erikoistumista tulee tukea. Saman alan yritykset tuottavat tervettä kilpailua, mutta se voi kertoa myös siitä, että palveluntarjoajat eivät havaitse sellaista aukkoa, johon yrityksen olemassaolon tulisi perustua. Kymmenet saman alan liikkeet eivät lopulta ole ylläpitäjilleen muuta kuin Kalkutan musta aukko.
Yritysten tulisi siis voida eriytyä eri alan yrityksiksi sen mukaan kun palveluntarvetta on. Kuitenkin kunnan tasolla ei tulisi tukea sen kaltaista tilannetta, jossa kunnassa on kymmeniä saman alan yrityksiä, koska se ei kuitenkaan johda muuten kuin ihmisten osan omistamien yritysten päättymiseen.
Ja kun kysytään sitä, miksi yksityinen palveluntarjonta on mielekkäämpää ja parempaa kuin julkinen bordellitalous, jossa pidetään huolta palkansaajien taulukkopalkoista ja jossa luottamusmiehet ovat kuin sutenöörejä, jotka päättävät siitä, minkälainen asiakas on otettava vastaan.Vastaus on se, että yksityinen palvelutalous palvelee yksilöiden tarpeita ilman ihmisten jaottelemista hyviin sosialisteihin ja pahoihin oikeistolaisiin, jotka eivät jostain syystä hyväksy sitä että kunta ja valtio elättävät joitain ihmisiä ilman suuremmanlaatuista vastinetta rahan jaolle.
On selvää, että yhteiskunnat, jotka perustuvat markkinatalouteen, ovat myös henkiseltä pääomaltaan korkeammalla tasolla kuin sosialidemokratiaan perustuvat yhteiskunnat. Markkinatalous luo kulttuuria, jota ”kaikille samaa”-tyyliset mallit eivät luo.

Olli von Becker

Kirjoittaja on Siilinjärveltä kotoisin oleva humanisti, joka pitää kissojen silittämisestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti