keskiviikko 12. tammikuuta 2022

Muutamia kehittyneen psykologian periaatteita

On mielestäni olemassa muutamia tärkeitä periaatteita, jotka voivat auttaa ihmisiä elämään oikein ja toimimaan oikein suhteessa itseensä ja toisiin ihmisiin. Ensimmäinen periaate käsittää moraalin sosiaalista perustaa, jossa tärkeitä asioita ovat etenkin intersubjektiviinen kompetenssi ja huomioiminen. Intersubjektiivinen kompetenssi tarkoittaa subjektien välistä kompetenssia eli oikein toimimisen taitoa, joka tarkoittaa sitä, että ihmisyksilö eli subjekti osaa toimia oikein toisten subjektien kanssa, eli etenkin tajuaa subjektien väliset rajat ja niiden omat alueet, joille ei oikein voi suorittaa minkäänlaista invaasiota. Eli tämä tarkoittaa sitä, että subjekteille on annettava niiden oma tilansa, johon ei saa puuttua, ja subjektien välisten rajojen tajuaminen tarkoittaa sitä, että esimerkiksi jonkinlainen rajanylitys siinä, että yrittäisi manipuloida toisia ihmisiä, ei onnistu eikä se ole sallittua.

Toinen asia liittyykin manipulointiin ja siinä tulisi huomioida se, ettei ihmisiä tule pyrkiä manipuloimaan eikä itsekään tule joutua manipuloinnin kohteeksi. Manipulointi tarkoittaa siis sitä, että saadaan ihminen toimimaan jonkun ulkoisen tahon tahdon mukaisesti, joka voi monesti myös tarkoittaa sitä, että manipuloitu ihminen ajautuu toimimaan oman hyvänsä vastaisesti ja voi joutua sen takia toiminnastaan vaikeuksiin ainakin omien päämääriensä kannalta.

Kolmas asia liittyy siihen, että tulee olla avoin. Aina kun kohtaa ihmisiä molemmille sopivissa olosuhteissa, tulisi pyrkiä olla avoin, eli ei tule peitellä omia mielipiteitä, arvoja ja ajatuksia ja samanaikaisesti tulee antaa tilaa kaikille vuorovaikutuksen osapuolille. Ei tule siis peitellä omaa minää, vaan antaa toisille ihmisille rehellistä palautetta sen mukaan, jos muutkin kommunikaation ja kohtaamisen osapuolet ovat avoimia ja rehellisiä.

Neljäs asia on mielestäni ehkä tärkein näistä kaikista ja se koskee sitä, että ihmisten kanssa toimiessa tulee aina korostaa ihmisten hyviä puolia ja ominaisuuksia. Mielestäni on vääränlaista kommunikaatiota ja tekemisissä oloa, jos samanaikaisesti avoimessa kommunikaatiossa ja palautteessa moititaan tai morkataan ihmsiä heidän joistain ominaisuuksistaan, koska silloin kommunikaatio ja tekemisissä oleminen ei voi olla tasaveroista ja tasapuolista. Silloin on selkeästikin kysymys siitä, että joku ihminen haluaa arvostaa itsessään olevia piirteitä liikaa ja epätasa-arvoisella tavalla. Tulisi aina antaa hyvää palautetta kritiikin ohella.

Viidenneksi voidaan sanoa, että aina pitäisi tarkkailla massoja sen suhteen, jos niiden aaltomainen käyttäytyminen uhkaa yksilöiden hyvää ja vie heiltä käsityskykyä sen suhteen, miten ihmisiin tai asioihin tulisi oikealla tavalla suhtautua. Eli yhteenvetona, tulisi käsittää moraalin sosiaalinen perusta, olla valpas manipuloinnista, olla avoin mahdollisimman usein ihmisiä ja asioita kohtaan, antaa rehellistä ja myönteistä palautetta, ja olla tietoinen massojen toiminnasta.

Olli von Becket

YTM ja oikeustieteen opiskelija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti